Mişcările şi personalităţile care atrag atenţia publicului larg asupra încălzirii globale şi a pericolului reprezentat de către dioxidul de carbon reuşesc să iasă tot mai mult în evidenţă la nivel global, cu rezultate discutabile. Iar soluţiile propuse la aceste probleme variază, pornind de la geoinginerie, şi ajungând la ceva mai „clasic”, plantarea copacilor.
Un studiu recent ajunge la o concluzie surpinzătoare care spune că balenele ar putea să reprezinte un „aliat” în lupta încălzirii globale şi asta datorită capacităţilor de absorbţie a dioxidului de carbon, notează Futurism.
Cercetătorii care au lucrat la acest studiu au explicat faptul că, în urma calculelor rezultă că balenele absorb, în medie, 33 de tone de dioxid de carbon de-a lungul vieţii, care, la finalul vieţii acestora, ajunge pe fundul oceanelor.
„Natura a avut milioane de ani pentru a-şi perfecţiona tehnologia de absorbţie a dioxidului de carbon în cazul balenelor”, au scris autorii. „Tot ce trebuie să facem este să lăsăm balenele să trăiască”.
Pe lângă capacitatea mult mai mare a unei balene, în comparaţie cu cea a unui copac, de absorbi carbon, cel din urmă având nevoie de 100 de ani pentru a absorbi 2,4 tone; cercetătorii au mai identificat un beneficiu pe care balenele îl pot aduce luptei împotriva carbonului. Asfel, pe lângă cantitatea de carbon absorbită, balenele produc şi resturile din care se hrăneşte fitoplanctonul. Aceste microorganisme fiind responsabile de absorbţia a 40% din întreaga cantitate de dioxid de carbon produsă.
Ce-i de făcut? Cercetătorii recomandă un lucru cât se poate de simplu: protejarea balenelor şi creşterea numărului acestora.
În funcţie de specia din care provin, balenele pot trăi între câteva zeci şi chiar sute de ani. Spre exemplu, balena de Groenlanda poate trăi chiar şi peste 200 de ani.
În funcţie de specia din care provin, balenele pot trăi între câteva zeci şi chiar sute de ani. Spre exemplu, balena de Groenlanda poate trăi chiar şi peste 200 de ani.
Studiul Nature’s Solution to Climate Change poate fi consultat pe site-ul Fondul Monetar Internaţional.
Citeşte şi:
Alarmant! Nivelurile de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă au înregistrat valori istorice
Oamenii produc de 100 de ori mai mult dioxid de carbon faţă de vulcani
Oamenii de ştiinţă au creat un material care transformă dioxidul de carbon în materie organică
Noile frunze artificiale pot rezolva problema emisiilor de dioxid de carbon